Zamzuriah sebagai Artifak Seni Budaya atau Karyawan Budaya dalam ‘Section by Stesen’?

IMG_5641 (1)

Dipersembahkan oleh Zamzuriah Zahari
15-19 Julai 2017
Damansara Performing Arts Centre

 

Ulasan oleh Fasyali Fadzly

Apabila mendapat tugasan untuk menulis tentang persembahan Section by Stesen karya Zamzuriah Zahari, ada satu perasaan yang sukar saya nyatakan. Bagaimanakah caranya saya perlu menulis persembahan ini nanti? Saya biarkan soalan ini berlegar sehingga ke saat pertama saya menulis tulisan ini selepas menonton persembahannya di Damansara Performing Arts Centre.

Zamzuriah Zahari adalah karyawan yang saya sering ikuti perkembangan seninya. Pertama kali melihat beliau terlibat sebagai teraju utama adalah melalui Usikan Rebab pada tahun 2012 dengan Norzizi Zulkifli sebagai pengarah. Saya juga turut terlibat sebagai kru pentas dan dapat melihat proses rehearsal. Pementasan kedua pula adalah Jalan Primadona yang dipentaskan di Pentas 1, klpac pada tahun 2015 — ditulis, diarah dan dilakonkannya sendiri. Section by Stesen juga mengikut jejak langkah pementasan yang sama sebelum ini di mana Zamzuriah mengambil peranan sebagai koreografer, komposer dan teraju utama. Ida Nerina pula dikreditkan sebagai pengarah bersama. Namun, saya yakin walaupun tiada siapa dikreditkan sebagai pengarah utama, Zamzuriah memikul tugas ini.

Section by Stesen dipentaskan bersempena dengan DPAC Arts Festival. Festival ini berlangsung pada 10 hingga 19 Julai dengan diisi pelbagai program pementasan dari dalam dan luar negara. Pementasan Section by Stesen hanya dipentaskan selama 5 hari (15 – 19 Julai 2017) di Black Box, DPAC. Pada malam ketiga pementasan iaitu hari Isnin — hari yang selalu dikaitkan hari kurang jualan — kelihatan tempat duduk diisi lebih daripada separuh. Ramai juga penonton yang hadir. Atau mungkin juga pementasan dengan suntikan tradisional dilihat sebagai daya penarik. Pementasan berlangsung selama lebih kurang 90 minit tanpa rehat.

IMG_5523

Section by Stesen dipentaskan dalam beberapa fragmen. Ia bukan sebuah pementasan teater dengan naratif konvensional tetapi merupakan sebuah kolaj dengan tampalan-tampalan seni pementasan yang dikuasai Zamzuriah. Kita boleh melihat hasil karya Zamzuriah pada kali ini sebagai satu bahan artifak seni budaya yang dimiliki dan dipelajari beliau. Tidak dinafikan Zamzuriah begitu berminat dalam memelihara, memulihara dan menyebarkan seni budaya Melayu yang dipelajarinya di segenap pelusuk dunia. Hal ini begitu konsisten dalam tiga pementasannya sebelum ini yang mana menekankan aspek kesenian dan kebudayaan serantau yang dia kuasai. Dalam pementasan ini, Zamzuriah begitu menguasai begitu banyak kesenian. Dengan bakat lakonan, nyanyian dan tarian yang dimiliki, beliau dapat menonjolkan perbezaan yang ketara kesenian tradisional yang diketahuinya. Ini menjadikan beliau sebagai artifak budaya yang sepatutnya diberikan perhatian dan wajar dibincangkan secara lebih kritis.

Persembahan dalam bentuk kolaj ini bagaimanapun dilihat tiada pengarahan yang konsisten. Ia terlalu bercampur baur sehingga menjadikan ia sebagai pementasan yang tidak punya arah. Pada awalnya, ia bercakap tentang dilema wanita di dalam seni persembahan tradisional. Hal ini ditonjolkan jelas dalam fragmen awalan di mana Zamzuriah bercakap tentang watak Sita Dewi dan bagaimana dia sebagai wanita yang terpaksa menempuhi banyak persoalan adat, budaya dan agama yang rigid sekaligus minatnya yang mendalam terhadap seni budaya yang kebanyakannya didominasi oleh lelaki. Konsistensi terhadap tema dan persoalan ini tidak ditangani dengan baik. Ia hilang secara tiba-tiba di pertengahan cerita dan kita tidak lagi berada dalam persoalan dan tema yang sama seperti di awal cerita tadi. Sebagai penonton, kita seolah-olah tiada pegangan. Ini menjadikan pementasan ini dilihat agak bercelaru dari segi penceritaan.

Fragmen kedua pula menceritakan tentang perbezaan tiga drama tari tradisional yang dipelajarinya iaitu Mak Yong Kelantan, Mak Yong Riau dan Mek Mulung. Dengan adegan yang hampir serupa, Zamzuriah serta pelakon pembantu iaitu Kamarul Baisah (suaminya) dan Kamarul Baihaqi (anaknya) membezakan ketiga-tiganya melalui adegan yang sama tetapi berbeza gaya nyanyian, lakonan dan tarian. Kemunculan Kamarul Baihaqi yang baru berusia enam tahun mencuri perhatian penonton kerana aksi dan celoteh lakonnya yang comel. Ia sebagai lambang legasi tradisi yang akan berpanjangan ke generasi seterusnya.

IMG_5482 (1)

Fragmen ketiga pula bercakap tentang tari inai yang mempunyai tiga jenis dan berbeza setiap satunya. Fragmen ini adalah yang paling ganjil dan aneh sekali. Ia disampaikan dalam nada persembahan syarahan (lecture performance). Memang bentuk persembahan seperti ini wujud, tetapi saya tidak jangka yang ia akan wujud di dalam persembahan Section by Stesen. Inilah yang saya katakan tadi pemilihan pengarahan yang tidak konsisten. Secara tiba-tiba Zamzuriah bercakap dengan penonton (sebagai dirinya, bukan dalam watak) menjelaskan tentang ketiga-tiga tarian ini dan menyatakan kekecewaannya secara terus kepada penonton bahawa hasil kajian dan dokumentasinya selama ini tidak dihargai malah dirosakkan dan dicedok tanpa pengetahuannya. Saya berasa sedikit terganggu dan terkeluar dari dunia persembahan. Ia seolah-olah menjadi sebuah persembahan eksperimental dan membuatkan konsistensi gaya persembahan agak bercelaru.

Kekecewaan Zamzuriah diluahkan dengan memaparkan visual video penari-penari yang menarikan tarian tari inai (atau yang sewaktu dengannya) yang saya kira berlainan sekali dari apa yang dia pelajari secara asli daripada guru-guru terdahulu. Dialog-dialog ini semua sangat peribadi sifatnya dan diluahkan di dalam persembahan berharga RM65. Keputusan Zamzuriah sebagai penulis skrip untuk memasukkan adegan yang bersifat luahan hati ini sepatutnya digarap dalam bentuk yang lebih kreatif dan halus. Ia boleh dilakukan dengan baik sekiranya ilmu kepengarangan dan penulisan skrip dikuasai dengan baik. Fragmen ini sekaligus menjadikan kita sebagai penonton sudah boleh melupakan persoalan dan tema wanita seperti yang diunjurkan di dalam fragmen pertama tadi. Saya pernah terfikir, pementasan boleh jadi pengalaman meta-theatre, namun, kurangnya konsistensi dan kawalan pengarahan, ia gagal mencapai pengalaman teaterikal yang menarik.

IMG_5569

Selepas fragmen ini, keganjilan dan keanehan muncul dengan banyaknya. Zamzuriah sekali lagi meluahkan kekecewaannya terhadap orang yang mencedok kerja-kerja seninya, mengubah dan mengolah tanpa pengetahuannya. Mereka ini dilihat sebagai mengganggu artifak seni dan budaya sehingga hilang bentuk asalnya. Ada juga suara-suara lain yang kononnya melemparkan kata-kata menjatuhkan terhadap apa yang dia lakukan. Fitnah-fitnah terhadapnya dilemparkan oleh orang-orang lain. Zamzuriah juga di dalam adegan terakhir ada menyampaikan monolog panjang tentang mimpinya. Ini adalah satu-satunya bahagian yang mempunyai naratif konvensional. Namun disebabkan ia muncul secara tiba-tiba di penghujung adegan, ia gagal memberikan impak yang besar kepada keseluruhan persembahan. Boleh dikatakan melalui fragmen terakhir ini, ia ditutup dengan keganjilan dan keanehan yang sangat berkecamuk.

Bagaimana kita mahu melihat hasil kerja Zamzuriah? Soal saya selepas tamat persembahan. Saya perlu menjawab soalan ini dengan penuh integriti sekaligus menjalankan tanggungjawab saya sebagai penulis. Pertama, kita boleh melihat persembahan ini sebagai himpunan artifak seni budaya yang perlu kita jaga dan pulihara demi kelangsungan untuk generasi seterusnya. Pembabitan Kamarul Baihaqi berusia enam tahun adalah salah satu usaha murni Zamzuriah bagi meneruskan legasi tradisional ini dan memastikan bahawa artifak ini dijaga dengan rapi. Sebagai golongan muda juga, beliau merupakan orang yang sentiasa aktif dalam menyampaikan keprihatinannya terhadap seni budaya tradisional. Dan ini adalah satu usaha yang sangat murni.

Yang kedua adalah melihat Zamzuriah sebagai karyawan dan seniman kontemporari yang menggunakan artifak seni budaya sebagai material dalam persembahan kreatif. Menilai kerja-kerja Zamzuriah daripada aspek ini memerlukan penelitian terhadap keputusan-keputusan artistik yang dibuat baik dari segi pengarahan, penulisan, koreografi dan pelakon. Zamzuriah perlu kritis dalam kerja-kerja pengarahan dan penulisan yang dilihat agak lemah. Beliau perlu memberi kepercayaan kepada mereka yang mampu mengarah dan menulis naskhah-naskhah yang dapat memenuhi dan mencabar bakat yang dimiliki olehnya. Sayang seribu kali sayang — Zamzuriah memiliki bakat nyanyian, lakonan dan tarian yang baik tetapi naskhah dan gaya pengarahan yang agak longgar menyebabkan bakatnya tidak terarahkan ke pementasan yang mantap. Saya yakin, dengan skrip yang baik di tangan pengarah yang berdedikasi, bakat Zamzuriah dan usahanya untuk menjaga seni budaya tradisional mampu diketengahkan dalam sebuah persembahan yang lebih sempurna. Namun, menerusi Section by Stesen, persembahan ini diselimuti keganjilan dan keanehan.

IMG_5496

Semua foto karya SK Chen, ihsan Damansara Performing Arts Centre.


4 comments

 1. Dear Fasyali, thanks very much for your review. I was the only person who had the benefit of reading it before watching the last performance of ‘Section by Stesen’ last night. During the entire first half of the show, I had no idea what you were talking about. Then, as the show rolled into its second half, I saw what you meant.

  But I really enjoyed the first half. The prelude in wayang kulit style introduces the idea of the female character Sita Dewi who is loosed upon the world, momentarily freed from the will of the dalang. I found the subtle but recurring commentary on the curtailed agency of women in all the traditional scenes intensely interesting. During the menghadap rebab in the makyong Kelantan section, for example, Zamzuriah as the central dancer figure pivots between the three rebab players, who are all male, and two of them her husband and son. They appear like parallels of the dalang figure, commanding her through their music.

  In the following dramatic makyong scene, in which Zamzuriah plays the regal Pak Yong, the humour rests upon her husband, who ostensibly occupies the lowly servant role, mistaking her character for a transvestite. The implication is that a strong, commanding woman figure is transgressive at best, and otherwise ludicrous. This same dynamic is repeated in the two following scenes, in makyong Riau and mek mulung: the funny and relatable servant character refuses to recognise the stature of Zamzuriah’s royal character, until she declares herself. In one scene, she is first mistaken for Kamarul Baisah’s wife — a telling detail! Most curious of all, in each of these three scenes, after declaring her royalty, Zamzuriah sembahs to the audience, and her husband or son comes forth to tap her on the shoulder, as if dubbing her a knight, as if he were the royal figure. Then he allows her to go and learn another traditional art form. The continued trope of male authority, which is even extended to Zamzuriah’s six-year old son, is deeply thought-provoking.

  These scenes are also tied together by seated dikir interludes by the energetic singing and dancing chorus, as well as a common visual and musical identity. The audience is gently invited to detect the similarities and differences between the the various art forms. Much of the music, for example, features an accelerating drum beat which ratchets up the energy towards the end of a scene. The colour palette of the costumes is also tastefully restrained, and the video projection helpful but subtle.

  The tarian tari inai scene is where I feel everything starts to come undone. The trope of struggling to be recognized arguably continues throughout the show, but after this point it becomes the Zamzuriah Zahari Variety Show, much less interesting to me than the previous curated delvings into traditional practice. Certainly the lurid and nonsequital scene in which Zamzuriah relates a dream of four virgin dance students who are seduced by the same lothario and then commit suicide seemed to be from a different show altogether, as if I had somehow strayed into an RTM melodrama. For me, the lowest point was Zamzuriah and her grinning chorus dancing hip hop and rapping, while multicoloured graffiti tags were projected onto the back wall — it struck me as a cheap and lazy way of signalling modernity.

  The first half of the show impressed me as a restrained, thoughtful and powerfully performed contemporary exploration of traditional tropes — comparable to Jerome Bel’s work with the Thai dancer Pichet Klunchun exploring the khon dance. The second half of the show was like a ragbag collection of offcuts that had escaped from a show at Istana Budaya — too garish and over the top for the intimate venue, with cheesy 80s-style synthesized music accompanying hotel lounge singer reverb.

  Perhaps this merely reflects the reality of Zamzuriah’s life — she is a chimerical figure, part guardian of traditional heritage, part big-stage attention seeker, or part independent artist, part mother/sister/wife. Perhaps any attempt to restrict her to one of these identities is an act of violence. But this is not Zamzuriah’s first solo show, and it’s not likely to be her last. She now has a platform for her work, so she can afford to discipline her wide-ranging interests, and to train her intellect towards a deeper exploration of more limited themes. She does not need to put ALL of herself on stage, EVERY single time.

  Personally, I would be interested to see the first half of this show further developed into its own full length work. There are many interesting ideas in there — including the female traditional performing artist as analogous to female characters in traditional art, as well as performing art as a kind of spiritual possession — which could be unpacked further. Or perhaps I just need to learn to leave at intermission…

  • Prolly, because of my interest on contemporary production, I emphasized my writing on the role of playwright and director on making creative and artistic decision. I agree with you that the first half of the play is very interesting to watch. It is like going through a museum and watch the collection of artifacts she found during her creative and cultural journey.

   Hope see read more comment on this show.

 2. Any contemporary ‘play’ with a traditional form, what more, a hallowed one where the female is a strong and transgendering force, is something to watch for being so rare and precious! I was looking forward to the show, especially having heard so much about the Norzizi-directed one. During this, I was intrigued by the layers of performance, and in thrall of Zamzuriah’s energy and craft (having only ever seen three other makyong performances); but strangely, although I was often invoked, as an audience member, to have a response (such as to throw money to the performers in what I understood was a parody of makyong as circus-like spectacle), I restrained myself from shouting or screaming (or wooting during the hip hop scene which I actually enjoyed, as did other members, though they might have been friends of the front row). I did so out of some kind of dutiful respect ‘for the form’ but if I were to watch it again, I would have more courage to give back what I received. For this show held very little back; it was a magnificent indulgence. The least appealing parts of the show were of being lectured and berated – at least in such an unartful way (where artful is in short, an optimum of abandon and restraint) but it had to be rewarded if not enjoyed for being ultimately such a demonstration of rage; like a ‘mogok seni’ the likes of which surely hasn’t been seen since A. Samad Said’s last one. One major quibble of the show was that the sound level was way too high, all of the time, very little subtlety, at least to my ears. But then I thought later, that was perhaps reflection of the rage too. The surtitles were wonderfully random as to what was chosen to be translated. Could go on but in short – I would recommend the show to others, just be prepared for an onslaught.

 3. I had similar nagging thoughts and concerns about the inconsistency of the staging as the performance unfolded. I wanted to like the show, thus I focused more on the singing, dancing and performance aspects of it which I enjoyed. I was bias I guess. Then, I thought the inconsequential scenes perhaps represented snippets of Zam’s own journey — different stages and varieties of her artistic endeavours. Once, I settled on that I let myself be entertained by the explosive energy of the performance even though at times it could get a bit too loud for such a small space. One thing that was not to my taste was airing of personal grievances and angst through a performance. It could have been done more ‘halus’ and subtly.

Leave a Reply

Your email address will not be published.